مطالعه تطبیقی پلتفرم‌های آموزش برخط کارآفرینی در دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران و جهان و ارائه راهکارهای بومی‌سازی - قنبری, امین; زارعی, بهروز; عدالتیان شهریاری, جمشید (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف این پژوهش، مطالعه تطبیقی پلتفرم‌های آموزش برخط کارآفرینی در دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران و دانشگاه‌های معتبر جهان و ارائه راهکارهای عملی برای بومی‌سازی و ارتقای آن‌ها در نظام آموزش عالی سلامت ایران بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از حیث روش توصیفی–تحلیلی با رویکرد تطبیقی انجام شد. جامعه پژوهش شامل پلتفرم‌های آموزش کارآفرینی چهار دانشگاه علوم پزشکی ایران (تهران، شیراز، مشهد و تبریز) و چهار دانشگاه بین‌المللی (هاروارد، کمبریج، کارولینسکا و دانشگاه ملی سنگاپور) بود. مقایسه بر اساس پنج محور زیرساخت فنی، محتوای آموزشی، قابلیت‌های تعاملی، روش‌های آموزشی و نظام پشتیبانی و ارزشیابی انجام گرفت. داده‌ها از طریق مطالعه اسنادی، چک‌لیست ارزیابی ۳۵ گویه‌ای و مصاحبه نیمه‌ساختاریافته با ۱۵ نفر از خبرگان گردآوری شد. داده‌های کمی با نرم‌افزار SPSS و آزمون t مستقل تحلیل شدند و داده‌های کیفی با روش تحلیل مضمون مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحلیل نشان داد تفاوت معناداری بین پلتفرم‌های ایرانی و بین‌المللی در تمامی ابعاد ارزیابی وجود دارد. میانگین کلی شکاف عملکردی ۳۰.۲ درصد برآورد شد. کمترین فاصله مربوط به محور پشتیبانی و ارزشیابی (۱۷.۵ درصد) و بیشترین فاصله مربوط به روش‌های آموزشی نوین (۳۹.۸ درصد) و قابلیت‌های تعاملی (۳۸.۱ درصد) بود. تحلیل آماری نشان داد دانشگاه علوم پزشکی تهران با میانگین ۳.۶۵ عملکردی بالاتر از سایر دانشگاه‌های ایرانی داشته است. یافته‌های کیفی نشان داد توسعه محتوای بومی، تقویت تعاملات آموزشی و ارتقای زیرساخت‌های فناورانه مهم‌ترین عوامل کاهش شکاف عملکردی محسوب می‌شوند. پلتفرم‌های آموزش کارآفرینی دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران از زیرساخت‌های پایه مناسب برخوردارند، اما برای دستیابی به استانداردهای جهانی نیازمند تحول در روش‌های آموزشی نوآورانه و توسعه تعاملات یادگیری هستند. بومی‌سازی موفق مستلزم تولید مطالعات موردی سلامت‌محور، ایجاد شبکه منتورینگ ملی، سرمایه‌گذاری در فناوری‌های آموزشی و بهره‌گیری هدفمند از تجربیات بین‌المللی است. اجرای راهکارهای پیشنهادی می‌تواند به ارتقای شایستگی‌های کارآفرینانه دانشجویان و توسعه اکوسیستم نوآوری سلامت منجر شود.