طراحی الگوی برنامه درسی تربیت معلم پژوهنده (مطالعه موردی: دانشگاه فرهنگیان) - قربانی , زهرا; بقایی, حسین; حجتی , سید عبدالله (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف این پژوهش طراحی الگوی جامع و بومی برنامه درسی تربیت معلم پژوهنده متناسب با مأموریت‌ها و الزامات دانشگاه فرهنگیان است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث روش‌شناسی کیفی است که با استفاده از تحلیل محتوای کیفی قیاسی انجام شد. مشارکت‌کنندگان شامل ۱۳ نفر از اساتید و صاحب‌نظران حوزه برنامه‌ریزی درسی، مدیریت آموزشی و تکنولوژی آموزشی در دانشگاه‌های فرهنگیان، دولتی و آزاد استان‌های آذربایجان شرقی و غربی بودند که به روش نمونه‌گیری هدفمند و گلوله‌برفی انتخاب شدند. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته گردآوری و با بهره‌گیری از معیارهای اطمینان‌پذیری، باورپذیری، تأییدپذیری و انتقال‌پذیری اعتباربخشی شدند. تحلیل داده‌ها منجر به شناسایی ۱۷۴ کد باز شد که در قالب عناصر اصلی برنامه درسی شامل مبانی، منطق و چرایی، اصول، اهداف آموزشی، محتوای آموزشی، تجارب و فعالیت‌های یادگیری، راهبردهای تدریس، صلاحیت‌های مدرسان، منابع و مواد آموزشی، زمان و فضا، گروه‌بندی یادگیرندگان و ارزشیابی سازمان‌دهی گردید. الگوی نهایی بر پیوند نظام‌مند پژوهش و عمل، مسئله‌محوری، تأمل حرفه‌ای، و توسعه شایستگی‌های پژوهشی معلمان آینده تأکید دارد. الگوی پیشنهادی می‌تواند به‌عنوان چارچوبی کارآمد برای بازنگری و ارتقای برنامه‌های درسی دانشگاه فرهنگیان در راستای تربیت معلمان پژوهنده مورد استفاده قرار گیرد.