طراحی الگوی تدوین خط‌مشی نوآوری تحولی در بخش صنعت جمهوری اسلامی ایران - کریمی طرقبه , مرجان; ضیا الدینی, محمد; تابلی , حمید (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف این پژوهش، طراحی یک الگوی بومی و نظام‌مند برای تدوین خط‌مشی نوآوری تحولی در بخش صنعت جمهوری اسلامی ایران است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش‌شناسی در زمره پژوهش‌های آمیخته قرار دارد. در فاز کیفی، با بهره‌گیری از روش تحلیل مضمون و رویکرد تفسیری، داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با 12 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی گردآوری شد و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. سپس مضامین پایه، سازمان‌دهنده و فراگیر استخراج شدند. در فاز کمی، برای تعیین روابط میان مؤلفه‌ها از روش مدل‌سازی ساختاری-تفسیری (ISM) استفاده شد و پرسشنامه‌ای مبتنی بر ماتریس خودتعاملی طراحی و توسط خبرگان تکمیل گردید. همچنین برای تحلیل روابط نفوذ و وابستگی متغیرها از تحلیل MICMAC بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که الگوی خط‌مشی نوآوری تحولی شامل پنج مضمون فراگیر «شناخت مسئله»، «شناخت محیط»، «الزامات اجرایی»، «بهره‌گیری از تجارب گذشته» و «مشارکت بازیگران و ذی‌نفعان» است. تحلیل ISM حاکی از وجود ساختاری سلسله‌مراتبی میان این مؤلفه‌ها بود، به‌گونه‌ای که الزامات اجرایی به‌عنوان عامل پایه و دارای بیشترین قدرت نفوذ شناسایی شد و شناخت محیط در بالاترین سطح وابستگی قرار گرفت. همچنین تحلیل MICMAC نشان داد که تمامی متغیرها در دسته متغیرهای پیوندی با نفوذ و وابستگی بالا قرار دارند. الگوی ارائه‌شده نشان‌دهنده یک چارچوب سیستمیک و چندلایه برای سیاست‌گذاری نوآوری تحولی در صنعت است که بر تعامل مؤلفه‌های کلیدی و توالی منطقی میان آن‌ها تأکید دارد و می‌تواند مبنایی کاربردی برای بهبود کارآمدی سیاست‌های صنعتی در ایران فراهم آورد.