شناسایی راهبردهای یاددهی–یادگیری برنامه درسی محیط کار مبتنی بر رویکرد چندفرهنگی در نظام آموزش و پرورش - اریمی, سولماز; رسولی, سیده عصمت; سلیمی, لادن (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف این پژوهش، شناسایی و تبیین راهبردهای یاددهی–یادگیری برنامه درسی محیط کار مبتنی بر رویکرد چندفرهنگی در نظام آموزش و پرورش بر اساس تجربه‌ها و دیدگاه‌های خبرگان آموزشی شهر تهران بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و مبتنی بر تحلیل مضمون انجام شد. مشارکت‌کنندگان شامل خبرگان برنامه‌ریزی درسی، مدیران و معلمان دارای تجربه در حوزه آموزش‌های محیط کار و متخصصان تعلیم و تربیت چندفرهنگی در شهر تهران بودند که به‌صورت هدفمند انتخاب شدند و فرایند نمونه‌گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته عمیق و بررسی اسناد مرتبط گردآوری و پس از پیاده‌سازی کامل، در چند مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. برای افزایش اعتبار یافته‌ها، از بازبینی مشارکت‌کنندگان و مقایسه مستمر داده‌ها استفاده شد. تحلیل داده‌ها منجر به شناسایی پنج مضمون اصلی شامل یادگیری مبتنی بر تعامل میان‌فرهنگی، طراحی موقعیت‌های یادگیری اصیل در محیط کار، انعطاف‌پذیری روش‌های تدریس متناسب با تنوع فرهنگی، توانمندسازی هویت حرفه‌ای چندفرهنگی و ارزشیابی تکوینی حساس به فرهنگ شد. نتایج نشان داد که راهبردهای یاددهی–یادگیری در برنامه درسی محیط کار مبتنی بر رویکرد چندفرهنگی، ماهیتی چندبعدی و فرایندی دارند و مستلزم پیوند میان تعاملات فرهنگی، تجربه‌های واقعی محیط حرفه‌ای و بازاندیشی در نقش معلم و شیوه‌های ارزشیابی هستند. برنامه درسی محیط کار مبتنی بر رویکرد چندفرهنگی در نظام آموزش و پرورش نیازمند بازتعریف راهبردهای یاددهی–یادگیری در جهت تقویت عدالت آموزشی، تعامل میان‌فرهنگی و شکل‌گیری هویت حرفه‌ای چندفرهنگی دانش‌آموزان است.