روندهای آینده‌پژوهی در یادگیری هوشمند و تأثیر آن بر تحول مدیریت جهانی - آقاجانی مریم; نعمتی علیرضا (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت, 2025)
هدف این مطالعه بررسی روندهای آینده‌پژوهی در یادگیری هوشمند و تحلیل تأثیر آن بر تحول مدیریت جهانی است. این پژوهش از نوع مرور نظام‌مند کیفی است. داده‌ها از ۱۲ مقاله علمی منتخب جمع‌آوری شد و تحلیل محتوای کیفی با استفاده از نرم‌افزار NVivo 14 انجام شد. فرآیند تحلیل تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و مفاهیم کلیدی به‌صورت کدهای باز استخراج و در قالب مضامین اصلی و زیرمضامین طبقه‌بندی شدند. نتایج نشان داد که هوش مصنوعی، یادگیری تطبیقی، کلان‌داده و واقعیت افزوده، یادگیری را به‌صورت شخصی‌سازی‌شده و تجربی ارائه می‌دهند و موجب افزایش انعطاف‌پذیری و کارایی فرآیندهای یادگیری و مدیریتی می‌شوند. همچنین، یادگیری هوشمند موجب تغییرات ساختاری و رهبری سازمان‌ها به سمت مدیریت داده‌محور و چابک شده است. چالش‌هایی همچون نابرابری دیجیتال، مقاومت فرهنگی و نگرانی‌های اخلاقی و امنیت داده نیز شناسایی شد. با این وجود، فرصت‌هایی شامل نوآوری مدیریتی، توانمندسازی نسل آینده یادگیرندگان و توسعه سیاست‌های جهانی داده‌محور مشاهده شد. مطالعه حاضر نشان می‌دهد که یادگیری هوشمند و آینده‌پژوهی در این حوزه، نه تنها فرآیند یاددهی و یادگیری را متحول می‌کند، بلکه تأثیر بسزایی بر رهبری و مدیریت جهانی دارد. بهره‌گیری از فناوری‌های هوشمند همراه با سیاست‌گذاری آینده‌نگر و چارچوب‌های اخلاقی می‌تواند مسیر تحقق سازمان‌های یادگیرنده و پایداری جهانی را تسهیل کند.