نقش سواد دیجیتال در توسعه حرفه‌ای معلمان و مدیران آموزشی - قاسمی حمیدرضا (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت, 2025)
هدف این مطالعه بررسی نقش سواد دیجیتال در توسعه حرفه‌ای معلمان و مدیران آموزشی بود. این پژوهش یک مطالعه مرور نظام‌مند کیفی بود که بر اساس تحلیل محتوا و کدگذاری مضامین انجام شد. داده‌ها از ۱۲ مقاله علمی مرتبط استخراج شد و تحلیل آن‌ها با استفاده از نرم‌افزار NVivo نسخه ۱۴ و روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام گرفت تا به اشباع نظری دست یابیم. نتایج نشان داد که سواد دیجیتال در توسعه مهارت‌های حرفه‌ای معلمان نقش مؤثری دارد و موجب افزایش توانمندی‌های فناورانه، خودکارآمدی دیجیتال، یادگیری مادام‌العمر و نوآوری آموزشی می‌شود. همچنین، مدیران آموزشی با بهره‌مندی از سواد دیجیتال قادر به هدایت تحول سازمانی، ارتقای تصمیم‌گیری داده‌محور، توسعه ارتباطات دیجیتال و تقویت تاب‌آوری مدیریتی هستند. در سطح سازمانی، سواد دیجیتال به ارتقای کیفیت آموزش، افزایش عدالت آموزشی، رشد حرفه‌ای پایدار، ایجاد فرهنگ سازمانی یادگیرنده، بهبود بهره‌وری و نوآوری نهادی منجر می‌شود. یافته‌ها همچنین نشان دادند که سواد دیجیتال باعث افزایش رضایت شغلی و تعهد سازمانی معلمان و مدیران می‌شود. سواد دیجیتال به‌عنوان یک عامل کلیدی در توسعه حرفه‌ای معلمان و مدیران آموزشی شناخته می‌شود و می‌تواند کیفیت آموزش، عملکرد سازمانی و عدالت آموزشی را ارتقا دهد. بنابراین، توجه به توسعه مهارت‌های دیجیتال در برنامه‌های آموزشی و حرفه‌ای، ضروری و راهبردی است.