طراحی و تبیین مدل بازاریابی اجتماعی در صنعت بانک‌داری ایران: رویکرد نظریه داده‌بنیاد - پاکروان فاطمه; کریمی زند مهدی; حق شناس کاشانی فریده (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف این پژوهش، طراحی و تبیین یک مدل بومی و توسعه‌یافته از بازاریابی اجتماعی متناسب با ویژگی‌های نهادی، اقتصادی و فرهنگی صنعت بانک‌داری ایران است. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و مبتنی بر نظریه داده‌بنیاد انجام شد. داده‌ها از طریق مطالعه نظام‌مند ادبیات پژوهش و انجام مصاحبه‌های عمیق و نیمه‌ساختاریافته با ۱۴ نفر از خبرگان حوزه بانک‌داری، بازاریابی و سیاست‌گذاری پولی گردآوری گردید. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند انجام شد و فرآیند جمع‌آوری داده‌ها تا دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA و طی مراحل کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت گرفت و الگوی پارادایمی پژوهش بر اساس چارچوب اشتراوس و کوربین استخراج شد. نتایج تحلیل کیفی نشان داد که عناصر اخلاقی سازمانی، نیازسنجی مشتری و ابعاد اقتصادی به‌عنوان مقوله محوری بازاریابی اجتماعی در صنعت بانک‌داری ایران عمل می‌کنند. همچنین بودجه، کیفیت خدمات و شرایط اقتصادی جامعه به‌عنوان شرایط علّی؛ ریسک‌ها، سیاست‌های کلی، سنتی بودن جامعه و میزان استانداردسازی به‌عنوان شرایط مداخله‌گر؛ و تبلیغات هدفمند، فرهنگ‌سازی و قوانین به‌عنوان شرایط زمینه‌ای شناسایی شدند. راهبردهای کلیدی شامل بهره‌گیری از فناوری کارآمد، نگاه مدیریتی بلندمدت و توسعه ارتباطات مؤثر است که منجر به پیامدهایی همچون افزایش وفاداری مشتریان، توسعه برند بانک و ارتقای رفاه اجتماعی می‌شود. یافته‌ها نشان می‌دهد که استقرار نظام‌مند بازاریابی اجتماعی در صنعت بانک‌داری ایران، علاوه بر ایجاد مزیت رقابتی و منافع اقتصادی پایدار برای بانک‌ها، می‌تواند نقش معناداری در افزایش اعتماد عمومی، بهبود تصویر ذهنی بانک‌ها و تحقق توسعه پایدار اجتماعی ایفا کند.