ارزیابی و عارضه‌یابی شرکتی از منظر عملکرد زیست‌محیطی مبتنی بر ابزارهای انقلاب صنعتی نسل چهارم در صنعت نساجی - ﺷﻔﺎﻋﺖ ﺻﺎﻟﺢ; تقی زاده هوشنگ; تاری غفار (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف این پژوهش ارائه و اعتبارسنجی الگویی جامع برای ارزیابی و عارضه‌یابی عملکرد زیست‌محیطی شرکت‌های صنعت نساجی بر اساس الزامات و ابزارهای انقلاب صنعتی نسل چهارم است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر پارادایم تفسیری و از نظر روش کیفی ـ کمی است. در مرحلهٔ کیفی با مرور نظام‌مند ادبیات و انجام مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با خبرگان صنعت نساجی، مؤلفه‌های ارزیابی در قالب هفت بُعد استخراج شد. روایی محتوایی و پایایی با رویکرد مثلث‌سازی تأیید گردید. سپس پرسشنامه‌های مجزای «ارزیابی» و «عارضه‌یابی» طراحی و در نمونه‌ای از مدیران و کارشناسان ارشد صنعت نساجی اجرا شد. نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار است و کلیهٔ ابعاد و شاخص‌ها به طور معناداری بارگذاری شدند. همچنین نتایج آزمون‌ها حاکی از آن است که وضعیت عملکرد زیست‌محیطی بسیاری از شرکت‌های نمونه پایین‌تر از سطح مطلوب استانداردهای نسل چهارم بوده و نبود چارچوب‌های حکمرانی، قوانین الزام‌آور و سازوکارهای نظارتی مؤثر به‌عنوان مهم‌ترین عوامل ایجاد شکاف عملکردی شناسایی شد. الگوی پیشنهادی پژوهش ابزاری عملیاتی برای پایش، مقایسه و بهبود عملکرد زیست‌محیطی شرکت‌های نساجی فراهم می‌سازد و می‌تواند مبنای تصمیم‌گیری سیاست‌گذاران، مدیران صنعتی و نهادهای نظارتی در مسیر توسعه پایدار قرار گیرد.