طراحی الگوی آموزش سواد اطلاعات در فضای مجازی (مورد مطالعه: مدارس دوره دوم متوسطه سما شهر تهران) - ابراهیمی مجید; رزقی شیرسوار هادی; خورشیدی عباس (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف این پژوهش طراحی و اعتبارسنجی الگوی آموزش سواد اطلاعات در فضای مجازی متناسب با ویژگی‌ها و نیازهای آموزشی مدارس دوره دوم متوسطه سما شهر تهران است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث روش، آمیخته اکتشافی–تبیینی (کیفی–کمی) است. در بخش کیفی، داده‌ها از طریق تحلیل اسناد و انجام مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با 14 نفر از خبرگان حوزه آموزش و سواد اطلاعاتی گردآوری و با روش تحلیل مضمون و نرم‌افزار MAXQDA تحلیل شد. در بخش کمی، بر اساس یافته‌های کیفی، پرسشنامه‌ای 81 گویه‌ای تدوین و با روش توصیفی–پیمایشی در میان 243 نفر از دانش‌آموزان مدارس سما شهر تهران اجرا شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از SPSS و SmartPLS و اعتبارسنجی الگو با مدل‌سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد الگوی پیشنهادی از برازش مناسب برخوردار است و تمامی مسیرهای ساختاری در سطح اطمینان 95 درصد معنادار بودند. بُعد «پشتیبانی و ارزیابی» با ضریب مسیر 0.90 بیشترین و بُعد «همکاری و مشارکت اجتماعی» با ضریب 0.83 کمترین تأثیر را در تبیین آموزش سواد اطلاعاتی در فضای مجازی داشتند. آزمون t تک‌نمونه‌ای نشان داد به‌جز بُعد استراتژی‌های جستجو، سایر ابعاد در وضعیت موجود پایین‌تر از حد مطلوب قرار دارند. الگوی ارائه‌شده چارچوبی چندبعدی و معتبر برای برنامه‌ریزی، اجرا و ارزیابی آموزش سواد اطلاعاتی در فضای مجازی فراهم می‌کند و می‌تواند مبنایی علمی برای اصلاح برنامه‌های درسی و سیاست‌گذاری آموزشی در مدارس متوسطه باشد.