شناسایی شاخص‌های پیاده‌سازی دموکراسی اقتصادی در سازمان: سیاست‌گذاری‌ها و جهت‌گیری‌های اجتماعی - میرزایی نژاد مژگان; احمدی یوسف; فتحی زاده علیرضا (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف این پژوهش شناسایی و تبیین شاخص‌های پیاده‌سازی دموکراسی اقتصادی در سازمان با تأکید بر سیاست‌گذاری‌ها و جهت‌گیری‌های اجتماعی است. این مطالعه با رویکرد کیفی و با استفاده از نظریه داده‌بنیاد انجام شد. مشارکت‌کنندگان شامل مدیران ارشد و میانی و نمایندگان کارکنان شرکت صنعتی و معدنی گل‌گهر بودند که به روش نمونه‌گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری (16 نفر) انتخاب شدند. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته و مطالعه اسناد گردآوری شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی بر اساس الگوی استراوس و کوربین انجام گرفت. برای ارزیابی روایی و پایایی از معیارهای لینکلن و گوبا شامل اعتبارپذیری، انتقال‌پذیری، اطمینان‌پذیری و تأییدپذیری استفاده شد. نتایج نشان داد سه مقوله اصلی ساختار نهادی و حکمرانی، فرهنگ و رفتار سازمانی، و ظرفیت اقتصادی و مدیریتی به‌عنوان شرایط علّی، نقش تعیین‌کننده‌ای در تحقق دموکراسی اقتصادی دارند. همچنین شرایط زمینه‌ای شامل بسترهای قانونی، فرهنگی-اجتماعی، زیرساخت‌های سازمانی و ظرفیت‌های انسانی، و شرایط مداخله‌گر شامل کیفیت رهبری و تعاملات شبکه‌ای، بر فرآیند اجرا اثرگذارند. مقوله محوری شامل فرآیندسازی مشارکت نهادی، بازمهندسی نظام‌ها، هم‌راستاسازی راهبردها و توسعه سرمایه اجتماعی بود که به پیامدهای سازمانی، اقتصادی و انسانی منجر شد. پیاده‌سازی دموکراسی اقتصادی در سازمان مستلزم رویکردی سیستمی، هم‌افزایی عوامل ساختاری و فرهنگی، و تقویت ظرفیت‌های مدیریتی برای تحقق عدالت، مشارکت و کارآمدی سازمانی است.