اعتبارسنجی الگوی مطلوب نظام ارزشیابی آنلاین پیشرفت تحصیلی در مقطع متوسطه دوم - عباسی غلامعلی; محمدی مجید; حسنی رفیق (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف این پژوهش اعتبارسنجی الگوی مطلوب نظام ارزشیابی آنلاین پیشرفت تحصیلی در مقطع متوسطه دوم است. این پژوهش با رویکرد آمیخته و طرح اکتشافی متوالی انجام شد. در مرحله کیفی، داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با خبرگان حوزه آموزش و ارزشیابی جمع‌آوری و با استفاده از تحلیل مضمون تحلیل گردید. در مرحله کمی، پرسشنامه‌ای محقق‌ساخته بر اساس یافته‌های کیفی طراحی و در میان نمونه‌ای از معلمان و دانش‌آموزان مقطع متوسطه دوم که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شده بودند، اجرا شد. برای تحلیل داده‌ها از مدل‌سازی معادلات ساختاری، تحلیل عاملی تأییدی مرتبه اول و دوم و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل هشت‌عاملی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است و تمامی شاخص‌های برازش در سطح قابل قبول قرار دارند. همچنین، تمامی سازه‌ها دارای بار عاملی معنادار بودند و بیشترین تأثیر مربوط به آسیب‌های مرتبط با دانش‌آموزان بود. نتایج آزمون فریدمن نیز نشان داد که بین ابعاد مختلف آسیب‌های ارزشیابی آنلاین تفاوت معناداری وجود دارد و این ابعاد دارای اولویت‌بندی متفاوتی هستند. یافته‌ها حاکی از آن است که ارزشیابی آنلاین پیشرفت تحصیلی یک پدیده چندبعدی است که تحت تأثیر عوامل آموزشی، فردی، زیرساختی و اجتماعی قرار دارد و استفاده از الگوی پیشنهادی می‌تواند به بهبود کیفیت و اثربخشی نظام ارزشیابی آنلاین در مقطع متوسطه دوم کمک نماید.